Rusia va interzice companiilor să vândă petrol cu mai puțin de 60 de dolari barilul

Rusia intenționează să introducă, înainte de finele anului, un mecanism prin care va interzice companiilor rusești să vândă petrol sub plafonul de 60 de dolari barilul, impus pentru petrolul rusesc de G7 și Australia, precum și de Uniunea Europeană, a anunțat vicepremierul Alexander Novak, relatează agenția EFE.

“Da, este sigur că se va face”, a spus el, cu ocazia declarațiilor făcute presei, întrebat fiind în legătură cu introducerea acestui mecanism, conform agenției oficiale TASS.

CITEȘTE ȘI Ungaria a blocat prin veto ajutorul european de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023

“În prezent, discutăm, ajustăm decizia, abordăm subiectul cu companiile”, a adăugat Novak.

Vicepremierul a explicat faptul că Rusia va menține producția de petrol în decembrie la nivelul din noiembrie, în pofida plafonului și embargoului comunitar asupra petrolului rusesc livrat pe mare, care au intrat în vigoare luni, scrie Agerpres.

“Avem încredere că în decembrie vânzările pe piața mondială vor fi la nivelul din noiembrie. Mai departe, vom vedea cum se vând produsele respective, cum evoluează piața. Aici există multe incertitudini, în special legate de cererea economiei globale”, a subliniat el.

Novak a semnalat că producția de petrol a Rusiei a crescut cu 2,2% în perioada ianuarie-noiembrie 2022, la 488 milioane tone. Totuși, el a admis că Rusia ar putea reduce producția de petrol în viitor, dar a menționat că nu crede că va fi o scădere importantă.

“Nu cred că vor fi volume mari. Însă nu excludem asta, deși facem tot posibilul pentru ca situația să fie stabilă și vânzările de petrol să se mențină la nivelul din 2022”, a mai spus oficialul rus.

“Petrolul din Rusia are cerere pe piețele mondiale, petrolul își va găsi cumpărători. Rusia este cel mai mare furnizor mondial de petrol pentru piețele energetice mondiale.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on