Florin Marica, 56 ani, Iași: ”Am fost fumător mulți ani și am rămas cu o bronșită destul de supărătoare. Medicul meu de familie mi-a spus că mă pot ajuta câteva ședințe de salinoterapie. Eu am propria afacere și nu pot pleca mai mult de 2 zile în vacanță. De aceea, vă rog să îmi spuneți dacă sunt eficiente și salinele de suprafață”.
Conf. Dr. Paraschiva Postolache, Șef Secție Clinică Recuperare Medicală Respiratorie, Spitalul Clinic de Recuperare Iași: ”Terapia în salinele de profunzime a început în secolul al XII-lea în Polonia și apoi s-a extins în toată Europa, SUA și Canada. Este o metodă alternativă de terapie datorită beneficiilor în multiple afecțiuni cum sunt cele ale căilor respiratorii superioare, care țin de sfera ORL, ale căilor aeriene inferioare (din sfera pneumologiei) și afecțiuni alergologice.
În plus, contribuie la creșterea imunității în plan general, având și efecte de calmare și reducere a anxietății. Pentru ca pacienții să aibă acces cât mai ușor la această metodă alternativă de tratament, pe parcursul anilor s-au dezvoltat salinele de suprafață – cele artificiale.
Se consideră că o ședință de 30-45 de minute într-o salină de suprafață este echivalentă cu a sta 4 până la 6 ore în salina de profunzime. Este recomandat ca orice salină de suprafață să aibă toți pereții din sare (inclusiv tavanul și podeaua). Dacă pe lângă aceste condiții mai au și un halogenerator, crește mult concentrația de aerosoli salini și, în consecință, și efectul terapeutic. În câteva minute respirația devine mai ușoară și începi să te relaxezi.
Bineînțeles, cei care au timp pot face o cură în salinele naturale, de profunzime.
Salinoterapia este recomandată în afecțiunile respiratorii cronice cum este astmul bronșic, BPOC, bronșiectaziile etc. Accesul acestor pacienți trebuie limitat doar atunci când au o boală respiratorie acută,
» Aflați mai multe informații aici.