Schengen – Ce avantaje, dar și ce provocări aduce Croației aderarea

La un deceniu după aderarea la UE, Croația intră la 1 ianuarie 2023 atât în zona euro cât și în spațiul Schengen, ceea ce îi aduce numeroase avantaje, în special comerciale, dar apartenența la spațiul european de liberă circulație implică pe de altă parte provocarea de a controla frontiera externă a UE, notează agenția EFE.

Miniștrii de interne ai statelor UE au validat intrarea Croației în spațiul Schengen și au respins aderarea României și Bulgariei, în urma opoziției exprimate de Austria și Olanda, cea din urmă opunându-se doar aderării Bulgariei, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI Șeful Stellantis din Europa vrea mașini electrice mai ieftine. Prețul bateriilor a crescut în 2022

Pentru guvernul conservator de la Zagreb, Croația va deveni astfel parte a ”unui club de elită, format din 15 țări care sunt în același timp membre în UE, NATO, Schengen și zona euro”.

Odată cu intrarea în Schengen dispar controalele la frontierele Croației cu Slovenia și Ungaria, dar vor fi consolidate cele de la granițele cu Serbia, Bosnia și Muntenegru. În cazul aeroporturilor, aplicarea regulilor Schengen pentru Croația va începe din 26 martie 2023.

”Croația va fi mai puternică, rezistentă, protejată, mai puțin expusă, mai atractivă, sigură, de încredere pentru toți cei care doresc să negocieze, să investească și să fie turiști în Croația”, spunea în urmă cu câteva săptămâni premierul croat Andrej Plenkovic.

Stimularea turismului

Croația, țară unde sectorul turistic contribuie cu circa 20% în PIB, va deveni prin intrarea în Schengen și adoptarea monedei euro încă și mai atractivă pentru vizitatorii străini, remarcă directorul Oficiului croat de Turism, Kristijan Stanicic. Acesta mai menționează că ”pe lângă aspectul securității, un alt avantaj este că turiștii din UE vor putea veni în stațiunile balneare din Croația fără blocaje și așteptări la graniță.

 » Aflați mai multe informații aici.