Schengen – coeziune, unitate, solidaritate – versus egocentrismul arhaic al guvernanților Austriei din 2022

Singurul obiectiv care, in 2022, a unit națiunea română, pentru puțin timp, a fost propunerea Comisiei Europene de pune în discuție lărgirea Schengen, în 8 decembrie la Consiliul JAI. În acel moment exista o singură opoziție, cea a Olandei, cu mult controversatul MCV, care, ce să vezi, a fost înlăturat prin votul UE, după vizitele experților trimiși de organismele UE, pentru verificarea conformării standardelor Schengen și a foii de parcurs a MCV.

Deja toate partidele parlamentare erau în fibrilație, ce bine o să ne fie după ce intrăm în Schengen, cum ne sprijină cei din PPE în demersul necesar, conform procedurilor.

Totul, până la vizita președintelui Consiliului de Supraveghere al OMV, director general executiv al OMV, dl. Alfred Stern, în 21 noiembrie 2022, la Cotroceni.

Pot să înțeleg, dacă această vizită era una privată (din cauza etniei d-lui Președinte), dacă se cunoșteau mai demult, și de sărbători a găsit dl Stern timp, să-și viziteze prietenii. Altfel, aceasta este complet în afară uzanțelor diplomatice – vezi Convenția de la Viena, măcar pe asta dacă o citeau cei de la OMV, tot era ceva – singurul argument care ar fi justificat un asemenea gest, fiind o solicitare “neortodoxă”, de care nu trebuia să știe multă lume. Sau, cum spun diplomații – o solicitare sensibilă.

Lacunare au fost comunicatele, privind motivul vizitei și subiectul discuțiilor avute de ce doi, deși îmi este greu să înțeleg ce trebuia să transmită dl. Stern d-lui Președinte Johannis, când toate problemele pe care domnia sa le-ar fi avut, trebuia să le discute la Ministerul Economiei, sau, în cel mai rău caz (pentru domnia sa) la A.A.A.S., unde ar fi fost de lămurit clauzele nerealizate din contractul de privatizare, pentru care OMV a încasat încă din 2005, bani pentru exercițiul 2004 când Petrom era încă a statului român.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on