Se scumpesc ţigările din 2023

De la anul, fumătorii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru un pachet de ţigări.

Anul nou nu aduce cele mai bune veşti pentru fumători. Se scumpesc ţigările din 2023. Mai mult, dispozitivele care eliberează nicotină sub formă de vapori, vor fi taxate pentru prima dată la nivelul întregii Uniuni Europene. Potrivit unui proiect al Comisiei Europene, accizele se vor dubla, de la 1,8 euro pentru un pachet de 20 de țigarete, la 3,6 euro, potrivit Financial Times. Scumpirile vor afecta în principal Europa de Est, unde un pachet poate costa sub trei euro. Pentru țigările electronice cu nicotină, planul este ca accizele să varieze pornind de la 20%, în funcție de cât de puternice sunt.

Tot mai mulți fumători, de la un an la altul

Potrivit statisticilor publicate în revista medicală The Lancet, numărul fumătorilor activi a crescut în în ultimii ani la 1,14 miliarde (1.140.000.000) de persoane, de la 967 de milioane de fumători câți erau în 2012 și numărul este în creștere. Mai mult, sunt estimate 1,3 miliarde de persoane dependente de tutun până în 2025.

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o numește „epidemia de tutun”, care ucide 8 milioane de persoane în fiecare an, în același timp având un efect devastator și asupra bugetului personal sau al familiei, golind considerabil portofelele fumătorilor.

Conform statisticilor, unu din cinci români fumează. Se pare că ponderea este mai mare în rândul băr­baților (22%), decât în rândul femeilor (18,9%), arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă Euromonitor. La nivel mondial Ro­mânia se află aproape de coada clasamentului, mult departe de maximele înregistrate de Grecia sau Polonia.

„În Grecia şi Polonia circa 40% din populaţie consumă în 2020 cel puţin un produs pe bază de nicotină pe zi,

 » Aflați mai multe informații aici.