Șefa ÎCCJ recunoaște că reforma pensiilor speciale a dus la exodul magistraților spre pensionare. „A generat, din păcate, o emoţie colectivă”

Joi, 05 Ianuarie 2023, ora 15:23

626 citiri

Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a declarat joi că discuţiile despre o reformă a pensiilor speciale a generat în sistemul judiciar o “emoţie colectivă”, care a dus la plecarea multor magistraţi cu experienţă, subliniind că această chestiune trebuie abordată “cu maximă responsabilitate”.

“Avem deja preconizată o reformă a sistemului de pensii de serviciu, care a generat, din păcate, o emoţie colectivă, care ne afectează atât pe noi ca sistem judiciar, cât şi pe cetăţenii României, în contextul în care ieşirea din sistem a multor colegi cu mare experienţă şi valoare profesională poate afecta cel puţin pe termen scurt, dacă nu şi pe termen mediu, calitatea actului de justiţie. În acest context, aş dori să subliniez faptul că toate aceste chestiuni trebuie să fie abordate cu maximă responsabilitate, atât în exteriorul, cât şi în interior sistemului judiciar.

Responsabilitatea din exteriorul sistemului judiciar rămâne întemeiată pe înţelegerea corectă a rolului pe care aspectele legate de statutul judecătorului sau procurorului îl joacă pentru independenţa acestuia. Garanţiile financiare care se acordă magistratului reprezintă nu doar o compensaţie pentru sistemul de incompatibilităţi, interdicţii sau condiţii de muncă, dar mai ales o garanţie acordată până la urmă cetăţeanului, în sensul că este asigurat cadrul necesar pentru o judecată corectă, onestă, imparţială, protejată de orice influenţă externă”, a spus Corina Corbu, în cadrul şedinţei de constituire a noului CSM, unde a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, şefa Instanţei supreme consideră că magistraţii ar trebui să ofere cetăţenilor rezultate concrete privind actul de justiţie.

“Trebuie să acceptăm realitatea că soluţiile legislative care privesc statutul nostru trebuie să fie deopotrivă constituţionale, dar şi acceptate din punct de vedere al societăţii pe care o deservim.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on