Şeful Statului Major al Apărării dezvăluie care este cel mai mare pericol pentru România ⋆ Universul.net

Foto: INQUAM/George Călin

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, afirmă că, din punct de vedere militar, cel mai mare pericol pentru România este faptul că mine plutesc în derivă în bazinul Mării Negre. Potrivit acestuia, numărul alertelor privind apropierea unor aeronave ruseşti de spaţiul aerian al României a crescut cu 30-40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar nu s-a înregistrat nicio încălcare de către Rusia a spaţiului aerian românesc, notează News.ro.

„În acest moment, dacă ar fi să ierarhizez din punct de vedere militar, cel mai mare pericol pentru noi este faptul că mine plutesc în derivă în bazinul Mării Negre. Acolo ne concentrăm şi încercăm cu mijloacele ISR pe care le avem la dispoziţie, cu mijloacele Forţelor Navale să detectăm aceste mine astfel încât să nu fie un pericol pentru navigaţie”, a afirmat Daniel Petrescu, vineri, într-un interviu difuzat de Antena 3.

Generalul a adăugat că, din punct de vedere militar, nu s-au înregistrat încălcări ale spaţiului aerian al României de către aeronave ruseşti.

„În ceea ce priveşte prezenţa Rusiei pe Insula Şerpilor, pericolul este de a-şi consolida o zonă de interdicţie a accesului şi de apărare antiaeriană care să influenţeze şi modul în care noi ne desfăşurăm misiunile în spaţiul aerian al României, dar militar, nu avem nicio încălcare de către Rusia a spaţiului aerian al României, nu avem nicio pătrundere neautorizată în zona noastră maritimă”, a explicat el.

În ceea ce priveşte misiunile de poliţie aeriană, şeful Statului Major al Apărării a susţinut că „cel puţin în ultima perioadă există o creştere a numărului alertelor”, iar aeronavele NATO sunt ridicate conform procedurii, ori de câte ori în apropierea spaţiului aerian se află aeronave ruseşti, pentru a le identifica şi a le descuraja pe acestea.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on