SIF Banat-Crișana – Profit Financial.forum – Bogdan Drăgoi, SIF1: Fondurile de pensii sterilizează lichiditatea de pe bursă. Direcția nu este una corectă!

Deși capitalizarea bursieră este mai mult decât dublă față de precedentul vârf din 2007, volumele sunt semnificativ mai mici, atrage atenția, la Profit Financial.forum, Bogdan Drăgoi, președinte al SIF Banat-Crișana (SIF 1), care pune acest lucru în prmul rând pe blocarea pachetelor de acțiuni la fondurile de pensii, pe care ulterior acestea nu le mai tranzacționează în piață. „Doar sterilizează.”

Conferința a fost organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare, Philip Morris România și First Bank, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

„Inflația nu a afectat atât de mult prețul acțiunilor pentru că noi avem o piață ilichidă, lipsită de orice lichiditate”, spune Bogdan Drăgoi, care a calificat drept „trist” faptul că în aceste zile este perceput ca un câștig faptul că rulajul zilnic al pieței de acțiuni a revenit la 6 milioane de dolari.

„Să nu uităm că media ultimelor 3 luni de zile este de 3 milioane dolari și de fapt acolo a ajuns piața de capital locală”, mai spune Drăgoi, care pune acest lucru pe seama fondurilor de pensii cu contribuții obligatorii și care concentrează procentaje importante din free-float-ul companiilor din structura indicelui BET. „Dacă fondurile de pensii Pilonul II o să-și dubleze valoarea – adică banii priimiți de la Ministerul Muncii – o să dispară piața de capital”, face reducerea la absurd Drăgoi, cu experiență relevantă în trecut la Ministerul Finanțelor Publice, unde a ajuns să ocupe inclusiv funcția de ministru.

CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul impune noi obligații fondurilor de pensii de stat administrate privat – ”în beneficiul participanților”

Pachetele de acțiuni la emitenții relevanți de la cota BVB sunt concentrate în portofoliile fondurilor de piață,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on