Singurul român trimis la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor a fost eliberat. Cât timp a stat bărbatul după gratii

Vineri, 15 Octombrie 2021, ora 21:20

166 citiri

Singurul cetățean român condamnat la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor a fost eliberat din închisoare.

Strugurel Matei a fost condamnat în decembrie 2020 la un an de închisoare cu executare. Bărbatul, care are probleme psihice, a fost eliberat pe 7 octombrie de Judecătoria Buzău, care a dispus desființarea sentinței de condamnare și redeschiderea procesului penal pe motiv de citare ilegală.

Bărbatul de 36 de ani nu a avut avocat și a fost condamnat în lipsă, fiind găsit de autorități doar când a fost încarcerat, în vara acestui an. În 29 iulie 2021, Curtea de Apel Ploiești a decis respingerea apelului formulat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) în numele lui Strugurel Matei, pe motiv că bărbatul nu și-a dat acordul să fie reprezentat în instanță și nici să conteste hotărârea.

După mai bine de două luni în închisoare la Penitenciarul Focșani, Strugurel Matei a fost eliberat în urma demersului avocatei Ștefania Dascălu, din cadrul CRJ, care a obținut desființarea deciziei de încarcerare din 2020 pentru zădărnicirea combaterii bolilor și rejudecarea cazului.

„Nu înțelegea de ce e acolo, pentru un test care a ieșit negativ, nu înțelegea de ce e închis, pentru că nimeni nu i-a explicat nimic. Evident, nu a avut avocat, nu știa nimic, doar s-a văzut în închisoare. Știa că n-a fost în regulă să plece atunci, că trebuia să aștepte rezultatul testului, dar mai mult de atât, nimic”, a declarat avocata Ștefania Dascălu.

Strugurel Matei a fost condamnat după ce a fugit din spital, în aprilie 2020, ulterior fiind testat pozitiv cu COVID-19.

Citeste si:

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit vineri cu premierul ungar Viktor Orbán pe tema transferului unor pacienţi bolnavi de COVID-19 la spitale din Ungaria,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on