Situație disperată la Iași: Bolnavii COVID, ventilați manual pentru că nu mai există ventilatoare disponibile ⋆ Universul.net

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași nu mai are suficiente ventilatoare pentru pacienții COVID care au nevoie de ajutor ca să poată respira. Cadrele medicale trebuie să facă ventilație manuală pentru a le da o șansă la viață acestor oameni. 

Cu resursele depășite de numărul mare de cazuri, cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași caută în fiecare clipă soluții pentru a ține pacienții în viață. Situația este deja critică, cele 18 ventilatoare au devenit insuficiente pentru bolnavii infectați cu SARS-CoV-2, așa că în zona roșie se face ventilație manuală.

Un ventilator disponibil înseamnă că un pacient este admis intr-o secție de Terapie Intensivă unde există un loc la un alt spital sau, din păcate, doar dacă decedează un pacient atunci reușești să faci un ventilator liber”, spune Mihaela Maxim, asistent-sef UPU.

La căpătâiul fiecărui bolnav pentru care nu există un ventilator liber stă câte un medic sau o asistentă care pompează manual oxigenului necesar.

Suntem disperați când există probleme mecanice, probleme tehnice, probleme de oxigen pentru că niciodată în istoria urgenței, cred că niciodată în istoria anesteziei terapiei intensive, nu s-au folosit cantități atât de mari de oxigen”, spune Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD.

Medicii se plâng că oamenii încă nu înțeleg gravitatea acestei boli și importanța vaccinării.

Niciodată nu a fost așa, pacienți care să vină atât de grav de acasă, nevaccinați din păcate cei mai mulți dintre ei”, arată Mihaela Maxim, asistent-șef UPU.

În ultimele zile, în urgențe, medicii au tratat la Terapie Intensivă și membri ai aceleași familii care au fost aduși de ambulanță în stare gravă.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on