SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

scris astăzi, 12:14

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conținea urarea: „Crăciun fericit!” și care a fost recepționat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme și 100 de grame, conform BBC.

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către șeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun și care nu a răspuns. Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitație, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro, relatează digi24.ro.

CITEȘTE ȘI Și Orange scumpește abonamente

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992. Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, își amintește Nigel Linge, profesor de telecomunicații la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale și pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta. Oamenii s-au obișnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume. „Obiceiul s-a răspândit iute ca focul și în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, își amintește Ben Wood, analist șef la o firmă de consultanță în tehnologie. „În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziție”, a adăugat acesta.
 

Afla mai multe despre
sms
telefon  » Aflați mai multe informații aici.