Șpăgară angajată la ANAF, către patroana protejată: Nu mă suni și-mi zici: „Mi-a venit controlul”, ci „Bă!… Mi-e dor de tine rău!”

Două foste inspectoare ale ANAF – Anton Ana Maria şi Ghiță Elena Maria – au fost condamnate în primă instanță la 4 ani și 4 luni de închisoare, respectiv 4 ani și 7 luni de închisoare, după ce au cerut 10.000 de lei mită, din care au primit 2.000 de lei de la patroana unui salon de coafură din București pentru a o favoriza la controalele Fiscului.

Anton Ana Maria şi Ghiță Elena Maria se judecă în prezent la Curtea de Apel București, unde speră că vor convinge instanța să pronunțe o pedeapsă cu suspendare.

Primul termen al dosarului în apel este pe data de 9 decembrie 2022.

Judecătorul de la Tribunalul București care le-a condamnat pe cele două la pedepse cu închisoarea reține, în motivarea consultată de Ziare.com, că luarea de mită reprezintă „un adevărat flagel al societăţii româneşti contemporane”, chiar și în condițiile „unei creșteri substanțiale a salariilor” la stat.

Procurorii notează în rechizitoriu că activitățile infracționale ale celor două inspectoare sunt corelative, în sensul că ele și-au împărțit „rolurile”.

„În timp ce Ghiță Elena Maria a abordat un rol de inspector mai agresiv, care acționa ca să o intimideze pe (patroana salonului – n.r.) și să o determine să le dea în plus și alți bani decât cei pe care i-a dat ea din proprie inițiativă, la data de 06.08.2020, Anton Ana Maria se ocupa de aspecte colaterale, dar importante pentru convingerea martorei-denunțătoare că inspectorii ANAF au și o față umană, iar păstrarea de relații prietenești cu aceștia este în avantajul ei”, arată anchetatorii în actul de sesizare.

Cât te costă „sfaturile prețioase” ale unui inspector antifraudă

Într-unul dintre fișierele cu interceptări din mediul ambiental, inculpata Ana Maria Anton și martora denunțătoare merg să discute pe balcon.

 » Aflați mai multe informații aici.