Spania atenuează taxa claw-back pe profiturile companiilor de utilități

scris astăzi, 10:11

Autoritățile spaniole au decis să atenueze o taxă claw-back pe profiturile companiilor de utilități, destinată să frâneze creșterea facturilor la electricitate, ca urmare a criticilor venite de la companiile din energie, a declarat ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, transmite Reuters.

Luna trecută, Spania a dezvăluit un pachet de măsuri destinat contracarării creșterii prețurilor la electricitate, care includea atât o taxă claw-back pe profiturile companiilor de utilități cât și un plafon pentru prețurile la gaze naturale. Conform estimărilor inițiale, Guvernul de la Madrid se aștepta să colecteze până la 2,6 miliarde de euro de la companiile de utilități, banii care urmau să fie reinvestiți în rețele, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

Marți, însă, Teresa Ribera a anunțat mai multe excepții de la taxa claw-back, inclusiv pentru contractele privind furnizarea de electricitate la preț fix semnate cu clienții industriali înaintea datei de 16 septembrie. Iberdrola, cea mai mare companie de utilități din Spania, s-a oferit să înghețe prețurile pentru clienții industriali în schimbul retragerii taxei claw-back.

De asemenea, alte diferite tipuri de contracte vor fi scutite parțial de la taxa claw-back, însă Teresa Ribera nu a dorit să facă estimări cu privire la suma finală care va fi colectată de la companiile de utilități. “Vrem să fim prudenți cu estimările referitoare la impactul măsurilor”, a spus Ribera, la finalul ședinței de cabinet.

CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Anunțul Guvernului spaniol privind introducerea unei taxe claw-back a declanșat proteste din partea principalelor companii de utilități, care au susținut că măsura va submina încrederea investitorilor în piața de electricitate și sistemul de tranzacționare a certificatelor de poluare și de asemenea pune în pericol planurile privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on