Stăm bine la producţia de bere. Eurostat: România generează peste 1 miliard de euro anual

Ne putem compara cu Cehia şi Portugalia.

Cunoscută pentru producția și exporturile de cereale materie primă, România nu stă foarte bine la capitolul procesesare. Cu o excepție. Statistica europeană arată că suntem pe picior de egalitate cu cehii în ceea ce privește valoarea adăugată a producției de bere, care se ridică la aproximativ 1,1 miliarde de euro anual.

Berea generează în România cea mai mare valoare adăugată, respectiv 1,1 miliarde de euro anual, arată ultimul raport privind industria alimentară al Eurostat. Suntem, din acest punct de vedere, la același nivel cu Cehia și Portugalia, chiar dacă niciuna dintre aceste țări nu se află în topul producătorilor europeni. Potrivit sursei citate, valoarea producției de bere a UE a fost evaluată la 26,5 miliarde de euro, în 2021. Germania, este cel mai mare producător, cu aproximativ o cincime din volumele realizate la nivel de UE, urmată de Estonia și Olanda.

Procesatorii europeni din industria alimentară și a băuturilor produc o gamă largă de produse, de la cele de bază la cele de lux,
uneori de o  valoare. Dintre acestea, brânzeturile neprocesate – inclusiv, brânza neprocesată, Brie, Edam, Feta sau Gorgonzola – sunt produsele cu cea mai mare valoare (33,5 miliarde de euro), în 2021, iar o mare parte din brânza neprocesată produsă în UE a fost
fabricată de companii din Italia (7,5 miliarde EUR), Franța (6,5 miliarde EUR; date din 2020) și Germania (6,3 miliarde EUR).

Panificaţia, afacere de miliarde de euro

Urmează pâinea proaspătă, cu o producție UE evaluată la 32 miliarde de euro în 2021 și berea (26,5 miliarde de euro). Aceste produse sunt importante pentru producătorii de cereale, în special pentru cei care cultivă grâu și secară pentru pâine și orz pentru bere.

În 2021,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on