Statul român va suporta costul emiterii noilor cărți de identitate cu cip. Când începe eliberarea documentelor, în funcție de regiunea țării

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 12:55

2258 citiri

Costul emiterii noilor cărți de identitate cu cip, de 67 de lei, va fi suportat de stat, se arată într-un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

​Noile cărți electronice de identitate ar urma să fie emise la nivel național până la finele acestui an, iar pentru acest proiect au fost alocate, prin PNRR, 200 de milioane de euro.

Locul nașterii și adresa de domiciliu vor apărea doar în format electronic, fiind stocate pe cipul cărții electronice de identitate.

O altă schimbare prevede că românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI.

Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți.Pentru copiii până în 12 ani nu se vor colecta amprente, potrivit Hotnews.

În urmă cu două luni, ministrul de Interne, Lucian Bode, anunța că emiterea noilor cărți electronice de identitate se va extinde în vara acestui an, mai întâi în București și apoi în restul municipiilor, până la finalul anului 2023.

În urma proiectului M.A.I., 8,5 milioane de cetățeni ar urma să aibă carte de identitate electronică.

Proiectul vizând modificarea Ordonanței 97/2005

În prezent, costul eliberării unei cărți electronice de identitate, în proiectul pilot din județul Cluj este de 67 de lei. În cazul celor care au plătit deja, Guvernul caută soluții pentru asigurare a contravalorii.

Emiterea noilor cărți de identitate electronice se desfășoară acum, ca proiect-pilot, în județul Cluj. Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat recent că din vara va începe eliberarea documentelor în București, iar apoi în restul municipiilor din țară,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on