Știuca din Delta Dunării, în pericol

Știuca, una dintre speciile cele mai apreciate din Delta Dunării, datorită icrelor care au bobul mare comparabil cu cel al icrelor de sturion, ar trebui interzisă pentru reținere inclusiv pescarilor comerciali cel puțin doi ani, pentru refacerea populației aflate în declin, a declarat guvernatorul Rezervației, Gabriel Marinov, transmite Rador.

Prima măsură de protejare a speciei a fost impusă de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în anul 2018, atunci când pescarilor recreativi sportivi li s-a interzis să rețină vreun exemplar de știucă, în condițiile în care până atunci puteau păstra cinci kilograme pe zi.

CITEȘTE ȘI Sam Bankman-Fried a pledat nevinovat pentru opt acuzații legate de falimentul FTX

„Ar trebui să înțelegem că specia se află într-un real declin și că fiecare dintre noi poate contribui la refacerea stocurilor de știucă. Aș îndrăzni să spun că specia ar trebui oprită la reținere atât la pescuit recreativ/sportiv cât și, cel puțin pentru un an sau doi, la pescuitul comercial, bineînțeles cu plata compensațiilor acolo unde este cazul și în condițiile legii”, a menționat guvernatorul Marinov.

El a mai spus că, pentru protejarea speciei, ARBDD ar trebui să decolmateze zonele de reproducere și a menționat că aceste intervenții se vor realiza în anii următori.

Referindu-se la faptul că ordinul de prohibiție a fost publicat în ultimii ani la finele perioadei de reproducere a știucii, guvernatorul Marinov și-a exprimat speranța ca în 2023, actul normativ semnat de Ministerul Mediului și cel al Agriculturii să apară în luna ianuarie.

„Specia depune icrele în perioada ianuarie-februarie, dar o dorim protejată de la 1 ianuarie până la 15 martie”, a precizat guvernatorul Rezervației.

La rândul său, președintele Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina, a recunoscut că exemplarele de știucă sunt rare în capturile pescarilor.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on