SUA includ violenţa sexuală în zonele de conflict printre motivele pentru instituirea sancţiunilor ⋆ Universul.net

Preşedintele SUA, Joe Biden, a semnat luni un memorandum care înăspreşte pedepsele pentru responsabilitatea în cazurile de violenţă sexuală în zonele de conflict şi insistă ca astfel de agresiuni să justifice emiterea de sancţiuni împotriva autorilor lor, relatează EFE, citată de Agerpres.ro.

Documentul solicită utilizarea sancţiunilor şi a altor tipuri de restricţii şi instrumente şi în cazurile de responsabilitate dovedită pentru violenţa sexuală în zonele de conflict, la fel ca în alte abuzuri asupra drepturilor omului.

O sursă oficială din administraţia SUA a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă telefonice, că este prima oară când Departamentul de Stat, Trezoreria şi unele agenţii federaleau fost îndemnate să ia în considerare astfel de acte de violenţă sexuală ca motiv de sancţiuni.

Cu toate că în prezent diferite organisme îi pot sancţiona pe cei responsabili de încălcări grave ale drepturilor omului, aceste dispoziţii sunt foarte puţin utilizate, iar decalajul este considerat „deosebit de îngrijorător” într-un moment în care agresiunile sexuale împotriva femeilor şi fetelor „proliferează la nivel global” în zonele de conflict.

„Este suficient să ne uităm la ceea ce se întâmplă în Ucraina pentru a vedea cât de important poate fi acest memorandum prezidenţial”, susţine administraţia americană.

ONU estimează că la fiecare denunţ de viol într-o zonă de conflict, alte 10 până la 20 de cazuri nu sunt raportate.

SUA nu acceptă argumentul că o astfel de agresiune constituie un „cost inevitabil” al conflictului armat şi subliniază că, pentru a o preveni, doreşte să ajute victimele „prin toate măsurile disponibile, fie ele juridice, diplomatice sau financiare”, potrivit memorandumului.

Decizia Washingtonului a fost anunţată cu ocazia Conferinţei internaţionale pentru prevenirea violenţei sexuale în zonele de conflict, în curs de desfăşurare luni şi marţi la Londra,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on