SUA vor anunța un progres ştiinţific major în fuziunea nucleară ⋆ Universul.net

Sursa: Pixabay

Departamentul american al Energiei anunţă că se pregăteşte să anunţe un „progres ştiinţific major săptămâna aceasta” – în domeniul fuziunii nucleare -, după ce cotidianul britanic Financial Times (FT) a dezvăluit cu câteva ore mai înainte că cercetători de la Laboratorul Naţional american Lawrence Livermore (LLNL), în California, au obţinut recent „o creştere netă a energiei” la un reactor experimental cu fuziune, relatează AFP, citată de News.ro.

Este pentru prima oară când cercetători reuşesc să producă mai multă energie într-o reacţie de fuziune – ca cea care animă Soarele -, pe care nu au consumat-o în timpul procesului, ceea ce ar constitui un progres important în cercetarea unei energii fără carbon.

Purtători de cuvânt ai Departamentului Energiei şi LLNL, contactaţi de AFP cu privire la articolul FT, au declarat că secretarul american al Energiei Jennifer Granholm urmează să organizeze marţi un eveniment la care ”va anunţa un progres ştiinţific major”.

Purtătoarea de cuvânt a LLNL a precizat că ”analiza (este) în continuare în curs”.

”Abia aşteptăm să împrtăşim mai multe informaţii marţi, când se va încheia acest proces”, a adăugat ea.

Fuziunea nucleară este considerată de către susţinătorii săi ca energia de mâine, deoarece produce puţine deşeuri şi nu produce gaze cu efect de seră.

”Dacă acest progres este real (…), acest lucru ar putea să schimbe datele pentru planetă”, estimează într-un mesaj postat pe Twitter un congresmen din California, Ted Lieu, după dezvăluirile FT.

Fuziunea este diferită de fisiune – o tehnică folosită în prezent de centralele nucleare şi care constă în ruperea legăturilor nucleelor atomice grele, în vederea recuperării energiei.

Fuziunea este procesul invers – se ”unesc” două nuclee atomice uşoare în vederea creării unuia greu – şi anume doi izotopi (variante atomice) de hidrogen care dau naştere heliumului.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on