Prețurile proprietăților din Suedia se confruntă cu o scădere serioasă, care ar putea fi chiar de 20% în 2023l în timp ce fostul guvernator al băncii centrale a țării avertizează asupra nivelurilor ridicate ale datoriilor populației, transmite CNBC.
Prețurile caselor în Suedia au crescut destul de predictibil în ultimul deceniu, susținute de ratele dobânzilor ultra-scăzute, într-un sistem în care aproximativ jumătate din creditele ipotecare ale oamenilor sunt finanțate cu dobânzi variabile, iar multe dintre celelalte cu dobânzi fixe pe termen scurt, scrie News.ro
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Andrei Lișinschi intră pe piața rezidențială cu un proiect amplu, dezvoltat pe un teren de la George Becali
Dar acum prețurile proprietăților scad. Și această scădere nu este surprinzătoare, având în vedere natura ”disfuncțională” a pieței, potrivit lui Stefan Ingves, care a condus Riksbank din Suedia din 2006 până în 2022.
”Am spus în mod persistent, în repetate rânduri, că nivelul datoriilor în sectorul gospodăriilor este mult prea mare și va fi o zi a judecății și, în cele din urmă, dobânzile vor crește, iar acum ratele au crescut”, a spus Ingves într-un interviu acordat la CNBC.
El a adăugat că gospodăriile trebuie să plătească mai mult, iar sensibilitatea ratei dobânzii… este mult mai mare”, ceea ce face ca un număr mare de gospodării suedeze să plătească dobânzi mai mari.
Efectul pandemic
În timpul pandemiei de Covid-19, prețurile caselor din Europa au continuat să crească, iar Suedia nu a făcut excepție. Cererea pentru proprietăți a crescut vertiginos, deoarece munca de acasă și preferința pentru vacanțele interne i-au determinat pe oameni să-și extindă spațiile.
În medie, prețurile locuințelor au crescut cu până la 30% față de nivelul pre-pandemic, din ianuarie 2020, potrivit Nordea Bank, deoarece Riksbank a început să cumpere obligațiuni ipotecare,
» Aflați mai multe informații aici.