Suedia și Olanda, vot pozitiv în forurile naționale pentru primirea României în Schengen. Când va fi anunțată decizia finală

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 19:04

2842 citiri

Suedia și Olanda și-au exprimat oficial vineri, 2 decembrie, acordul pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Guvernul Suediei a reuşit să obţină sprijinul Parlamentului şi a primit mandat pozitiv pentru a vota aderarea României la spaţiul Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de săptămâna viitoare.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat rezultatul pozitiv din Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Suediei în favoarea aderării României la Schengen, el afirmând că se bucură că demersurile sale pe lângă ministrul Tobias Billstrom, omologul său şi liderii Partidului Social-Democrat Suedez au avut succes.

”Acest rezultat pozitiv urmează rezultatului la fel de pozitiv al dezbaterii de ieri din Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului Suediei, în favoarea aderării României. Vă mulţumim, Suedia!”, a mai transmis ministrul de Externe.

Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a salutat, pe Twitter, recunoaşterea de către Guvernul Olandei a disponibilităţii României de a adera la Schengen, şeful Executivului arătând că Olanda este un partener valoros al ţării noastre şi că sunt hotărâţi să continue să lucreze împreună.

Singura țară care s-ar putea împotrivi aderării României la Schengen este Austria.

Olanda nu vreau Bulgaria în Schengen

Potrivit publicației ”Volkskrant”, Guvernul olandez a dat undă verde aderării României şi Croaţiei la Schengen, dar îşi menţine împotrivirea „fermă” şi „refuză să accepte” ca Bulgaria să adere la spaţiul de liberă circulaţie.

Potrivit aceleiaşi surse, săptămâna viitoare, Ţările de Jos trebuie să decidă în mod oficial poziţia cu privire la extinderea spaţiului Schengen, zona în care europenii pot călători fără paşaport şi fără controale la frontieră.

Premierul Mark Rutte a susţinut vineri că pentru Bulgaria este în continuare prematur să intre în Schengen şi i-a transmis telefonic această opinie,

 » Aflați mai multe informații aici.