Suedia și trenurile de mare viteză. Stop pus la rețeaua în formă de „Y”

scris astăzi, 22:16

​Suedia avea în plan să construiască linii de mare viteză unde trenurile să poată rula cu 320 km/h, dar noul guvern de la Stockholm a decis că cel mai bine ar fi să fie modernizată rețeaua existentă și fondurile să fie direcționate unde este mai mare nevoie de ele.

Suedia analizează de câțiva ani posibilitatea de a construi linii de mare viteză, s-au făcut studii de fezabilitate și unele estimări indicau costuri de 28 miliarde dolari (+/-5 miliarde dolari) pentru a realiza o rețea în formă de „Y” care să lege Stockholm de Goteborg și Malmo, scrie Honews.ro.

CITEȘTE ȘI Nou pas pentru proiectul celor 10 drumuri radiale care vor lega Bucureștiul de viitoarea autostradă de centură

În 2014 au fost prezentate prima oară planurile de a crea o rețea de mare viteză. În ultimele luni s-a ajuns la concluzia că investițiile ar fi prea mari și că mai bine ar fi direcționați bani către rețeaua deja existentă, dar și către modernizări de șosele și instalarea de stații de încărcare pentru mașini electrice.

Decizia de a renunța la construcția de linii de mare viteză a fost motivată și prin faptul că sunt tronsoane pe care lucrările de refacție ar fi trebuit să fie făcute de mult timp.

Cele mai rapide trenuri suedeze ating 200 km/h. S-a renunțat la aproape toate planurile de a moderniza unele tronsoane pentru viteze de 250 km/h.

Trenurile sunt deja rapide în Suedia: de la Stockholm la Malmo sunt 597 km, iar drumul durează sub 4 ore și jumătate.

De la Goteborg la Malmo sunt 306 km, iar călătoria durează 2 ore și 35 de minute.

De la Stockholm la Goteborg un drum durează cam trei ore,

 » Aflați mai multe informații aici.