Suntem în plină economie a deficitului. Pericolele decarbonizării și ale consumului furios ⋆ Universul.net

Foto: Unsplash

Timp de un deceniu după criza financiară, problema economiei mondiale a fost lipsa de cheltuieli. Gospodăriile îngrijorate și-au plătit datoriile, guvernele au impus austeritatea și firmele prudente au reținut investițiile, în special în ceea ce privește capacitatea fizică, în timp ce angajau dintr-un bazin aparent infinit de lucrători. Acum, cheltuielile au revenit deoarece guvernele au stimulat economia și consumatorii și-au dat frâu liber. Creșterea cererii este atât de puternică încât oferta se luptă să țină pasul. Șoferii de camioane primesc bonusuri, o armată de nave-container este ancorată în largul Californiei, așteptând să se elibereze porturile, iar prețurile la energie cresc accelerat. Pe măsură ce creșterea inflației îi înspăimântă pe investitori, potopurile anilor 2010 au cedat locul unei economii deficitare, scrie The Economist.

🔷 Cauza imediată este covid-19. Aproximativ 10,4 trilioane de dolari din stimulul global au declanșat o revenire furioasă, dar nepotrivită, în care consumatorii cheltuiesc mai mult pe bunuri decât în mod normal, forțând la maxim lanțurile de aprovizionare la nivel mondial, lanțuri care au fost lipsite de investiții. Cererea de produse electronice a crescut în timpul pandemiei, dar lipsa microcipurilor a afectat producția industrială în unele economii exportatoare, cum ar fi Taiwanul. Răspândirea variantei Delta a închis fabricile de îmbrăcăminte în părți din Asia. În lumea bogată, migrația a scăzut, stimulul a umplut conturile bancare și nu sunt suficienți lucrători care doresc să treacă de la locuri de muncă defavorizate, cum ar fi vânzarea de sandvișuri în orașe, la cele solicitate, cum ar fi depozitarea. De la Brooklyn la Brisbane, angajatorii sunt într-o luptă nebună pentru mâini suplimentare.

Cu toate acestea, economia deficitului este, de asemenea, produsul a două forțe mai profunde. În primul rând, decarbonizarea. Trecerea de la cărbune la energie regenerabilă a lăsat Europa, și în special Marea Britanie,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on