SVN – CONFERINȚA Profit.ro Piața Imobiliară: Faceți pasul spre IRCC. Prețul locuințelor va crește!

Debitorii cu credite imobiliare care au rata de dobândă legată de ROBOR, care în ultima vreme a crescut accelerat și se apropie de pragul de 6%, ar trebui să facă demersuri pentru a trece spre indicatorul IRCC, este sfatul Mariei Andrei, vicepreședintele SVN România, transmis în cadrul conferinței Profit.ro – Impactul crizei prețurilor în piața imobiliară.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Alesonor, Brisk, Concelex, ELCO, Genesis Property, Impact, Meta Estate, Nhood, Nordis Group, Romanian Property Awards și SVN Romania, a fost transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

„Discutăm de credite și creșterea ratelor și panica aceasta care s-a creat, dar nu luăm în considerare faptul că toată lumea care are credite pe ROBOR ar trebui să facă pasul spre IRCC. Ne amintim de 2016, ce a fost atunci cu legea dării în plată. Atunci chiar am văzut o blocare a pieții imobiliare spre deosebire de ce se întâmplă în piață acum. IRCC va crește și el, noi am estimat faptul că o să ajungă la 2,65% în trimestrul al treilea, dar este un procent pe care l-am văzut pe final de 2019 și început de 2020, când piața trecea prin maxime istorice, și în momentul de față. Nu cred că suntem în pericol și nu ar trebui sa folosim cuvântul criză“, a spus Maria Andrei.

Indicele ROBOR a ajuns la cele mai ridicate niveluri din ultimii 9 ani. Indicatorul de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) este mai mic în prezent, dar va crește și el în trimestrele următoare. Cu toate acestea, la unele bănci schimbarea imediată a referinței din contract este rentabilă, așa cum a arătat Profit.ro.

Maria Andrei estimează, pentru acest an, o creștere de 15% a prețurilor la apartamentele din București și împrejurimi, legată și de creșterea prețurilor la materialele de construcție și de inflație.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on