Temerile europenilor privind aderarea României la Schengen. ”Este o contradicție în termeni”

Duminica, 27 Noiembrie 2022, ora 23:05

1532 citiri

România face eforturi susținute pentru a convinge câteva state europene că merităm să intrăm în Schengen. Preşedintele Klaus Iohannis a spus săptămâna trecută că vede posibil un vot în acest sens, în Consiliul JAI din 8 decembrie. În cazul în care vor fi ridicate obiecții pe această temă, țara noastră ar putea amâna aderarea pentru anul viitor.

Temerile oficialilor europeni sunt legate de problema migrației, deși țara noastră nu se află pe ruta Balcanilor de Vest.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a explicat pentru Ziare.com că nu sunt motive reale pentru care țara noastră să nu intre în Schengen.

”Prin semnalele în ceea ce privește intenția unor state de a nu acorda sprijinul necesar accederii României în Spațiul Schengen, practic acele state își fac un deserviciu.

Eu nu am înțeles sub nicio formă de ce Suedia a fost foarte bucuroasă pentru faptul că România a ratificat cât se poate de repede cererea de aderare la NATO, un gest politic foarte corect, efectiv de apreciat, în egală măsură în Alianța Nord-Atlantică Suedia și România vor coopera în special pentru siguranța frontierei estice, în schimb, în ceea ce privește acordul Schengen Suedia are rezerve să coopereze cu România.

Este o contradicție în termeni. După părerea mea, aceasta nu este o linie politică.

În al doilea rând, ceea ce se anunța din direcția Austriei mi se pare cel puțin derutant. Austria reproșează unui stat care nu este membru al Acordului Schengen probleme de frontieră privind gestionarea migrației. Este o situație paradoxală.

Ca să nu mai vorbim despre faptul că am auzit, cel puțin din direcția cancelarului austriac, nu au absolut nicio legătură cu situația de fapt din România.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on