Terapia de substituţie hormonală ar putea reduce riscul de demenţă la femei

Terapia de substituţie hormonală poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer la milioane de femei cu risc de a dezvolta această afecţiune, sugerează cercetările, conform The Guardian.

Demenţa este una dintre cele mai mari ameninţări pentru sănătate din lume. Numărul persoanelor care trăiesc cu această afecţiune la nivel mondial se va tripla până la 153 de milioane până în 2050, iar experţii au avertizat că aceasta reprezintă o ameninţare majoră şi în creştere rapidă pentru viitoarele sisteme de sănătate şi de asistenţă socială din fiecare comunitate, ţară şi continent.

Aproape două din trei persoane cu Alzheimer sunt femei şi aproximativ un sfert dintre femeile din Marea Britanie poartă o genă numită APOE4, care este cel mai puternic factor de risc al bolii.

O echipă de cercetători de la Universitatea East England (UEA) şi de la Universitatea din Edinburgh au găsit dovezi ale „potenţialei importanţe” a terapiei de substituţie hormonală (HRT) în reducerea riscului de boală Alzheimer la femeile purtătoare ale genei APOE4. Studiul a fost publicat în jurnalul Alzheimer’s Research & Therapy.

Deşi au subliniat că nu pot spune cu siguranţă că HRT reduce riscul la femei, descoperirile au fost „cu adevărat importante” pe fondul opţiunilor limitate de medicamente pentru demenţă şi al unei nevoi urgente de tratamente noi.

HRT, care ajută la controlul simptomelor menopauzei, este asociată cu o memorie mai bună, cu o mai bună funcţie cognitivă la femeile cu gena APOE4, au descoperit cercetătorii.

Profesorul Michael Hornberger, de la Facultatea de Medicină din Norwich din UEA, a declarat: „Este prea devreme să spunem cu siguranţă că HRT reduce riscul de demenţă la femei, dar rezultatele noastre evidenţiază importanţa potenţială a HRT şi a medicinei personalizate în reducerea riscului de Alzheimer.

„Următoarea etapă a acestei cercetări va fi realizarea unui studiu de intervenţie pentru a confirma impactul începerii HRT precoce asupra funcţiei cognitive şi sănătăţii creierului.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on