The Washington Post: China folosește o parte din rețeaua sa internă de supraveghere pe internet pentru a extrage date de pe rețelele sociale occidentale ⋆ Universul.net

China folosește o parte din rețeaua sa internă de supraveghere pe internet pentru a extrage date de pe rețelele sociale occidentale și pentru a oferi agenților săi guvernamentali informații despre ținte străine, informează The Washington Post, citat de The Hill.

Analizând sute de documente de licitație, contracte și dosare ale companiilor chineze, sursa citată a raportat că software-ul de analiză a opiniei publice din China – folosit pentru a detecta online informații sensibile din punct de vedere politic – a fost folosit și pentru a colecta informații despre ținte străine prin intermediul companiilor americane precum Twitter și Facebook.

China nu numai că își folosește software-ul preexistent pentru a culege date, dar investește și în programe mai sofisticate pentru a-și promova ambițiile, arată The Washington Post. Se pare că un program de software media de stat chinezesc de 320.000 USD minează prin Twitter și Facebook pentru a crea o bază de date cu jurnaliști și cadre universitare străine.

Un program – numit „platformă de analiză a personalului străin” – care a costat 300.000 de dolari a fost conceput pentru a extrage date de pe platforme de socializare precum Twitter, Facebook și YouTube pentru a obține date despre „jurnalişti media occidentali bine cunoscuţi”, precum şi „personal cheie din domeniul politic, de afaceri şi cercurile media.”

Raportul vine pe fondul tensiunilor dintre SUA și China cu privire la o serie de probleme. 

Președintele Biden a anunțat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing pentru a protesta împotriva acțiunilor Chinei în domeniul drepturilor omului, inclusiv asupra tratamentului acordat musulmanilor și împotriva eforturilor pro-democrației din Hong Kong.

Biden a impus noi sancțiuni Chinei la începutul acestei luni, ca răspuns la încălcările drepturilor omului ale musulmanilor uiguri. 

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on