Timișoara și-a prezentat oferta de capitală culturală a Europei

Marti, 13 Decembrie 2022, ora 12:00

728 citiri

Timișoara va deveni în scurt timp capitală europeană a culturii. Cu cât se apropie lansarea oficială, cu atât se înmulțesc partenerii dispuși să investească în proiectele propuse de orașul de pe Bega.

Laureații premiului Nobel pentru literatură Orhan Pamuk și Olga Tokarczuk dar și filosoful și scriitorul german Peter Sloterdijk sunt o parte dintre personalitățile de talie mondială prezente la Timișoara anul viitor, la manifestările din programul anului în care orașul din Banat va fi una din cele trei capitale culturale europene, alături de Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria).

Anunțul a fost făcut luni (12 decembrie) de primarul Dominic Fritz, în conferința de presă susținută cu ocazia prezentării ofertei cu care, spune edilul, Timișoara va putea să convingă “seniorii din Paris, dar și tinerii care vin cu rucsacul. Avem un program care oferă ceva pentru toată lumea. Se bazează pe un fir roșu și valori de bază: de diversitate, inovare și curaj. Este o şansă istorică pentru oraş, dar şi pentru România. Este şansa transformării noastre ca oraş, comunitate şi țară”.

În calendarul evenimentelor figurează 12 festivaluri de muzică (“de la baroc la rock”, a explicat primarul) și mai multe festivaluri de teatru.

Anul cultural începe oficial în weekendul 17-19 februarie cu expoziția Victor Brauner, la Muzeul de Artă, și cu instalația pe care Adina Pintilie a prezentat-o la Bienala de la Veneția. Înainte de aceasta, însă, la finalul acestui an va avea loc un festival al luminilor.

Dintre contemporanii români, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea și Andrei Șerban vor fi prezenți în producții artistice pe parcursul anului. Și tot la Timișoara va fi organizată cea mai amplă expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani.

În Piața Victoriei,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on