Toți românii vor fi obligați să aibă contoare la calorifere. Camera Deputaților a adoptat legea

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 privind eficienţa energetică.Acest act normativ oferă consumatorilor posibilitatea de a instala contoare inteligente şi individuale, transmite Agerpres.

S-au înregistrat 261 de voturi în favoarea proiectului şi 11 abţineri.

Proiectul vizează transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor nou introduse de Directiva (UE) 2018/2002 referitoare la iniţiativa “Finanţare inteligentă pentru clădiri inteligente”, în contextul Directivei (UE) 2018/844 de modificare a Directivei 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor şi a Directivei 2012/27/UE privind eficienţa energetică, cu scopul principal de a facilita investiţiile în proiecte de creştere a performanţei energetice a clădirilor prin folosirea granturilor europene ca garanţie financiară.

Potrivit actului normativ, se introduce posibilitatea de a le oferi consumatorilor oportunitatea de a beneficia de instalarea unui contor inteligent, la cerere şi în condiţii echitabile şi rezonabile, care să le ofere toate informaţiile relevante. Clienţii vor avea acces la date obiective şi transparente privind consumul propriu şi la preţurile asociate şi la costurile serviciilor asociate consumului lor.

De asemenea, se instituie obligativitatea montării de contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii în cazul imobilelor de tip condominiu şi în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată.

Deputatul AUR Sorin Muncaciu a afirmat, la dezbateri, că nu se poate vorbi despre eficienţă energetică atunci când s-au închis mine şi centralele pe cărbune.

“Dumneavoastră, domnii din alianţă, aţi votat legea decarbonării. Prin această lege dumneavoastră aţi scos din producţie centralele pe cărbune şi nu le-aţi înlocuit cu nimic. Acum vorbim de panouri fotovoltaice, vorbim de consumatori locali,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on