Transgaz pierde la prima instanță procesul împotriva unei amenzi a Consiliului Concurenței din 2020. Compania a făcut recurs

Operatorul național de transport Transgaz a pierdut la Curtea de Apel București un proces pe care l-a deschis împotriva unei amenzi de 34,16 milioane de lei, pe care Consiliul Concurenței a anunțat-o în decembrie 2020. Sancțiunea a fost aplicată în urma finalizării unei investigații declanșată la sesizarea DIICOT, pentru încălcarea legislației românești și europene privind concurența în cadrul mai multor licitații de atribuire a unor contracte de executare de lucrări de racorduri de gaze și modernizare de instalații organizate de Transgaz în 2009-2011.

Compania a înaintat deja recurs împotriva hotărârii Curții de Apel București din 14 decembrie 2022, potrivit datelor instanței. 

Mai multe detalii despre sancțiune AICI.

Consiliul Concurenței a considerat că Transgaz ar fi încălcat “dispozițiile art. 5 alin. (1) din Legea Concurenței nr. 21/1996 și a art. 101 din TFUE în calitate de facilitator al înțelegerii și/sau unei practici concertate unice și continue de împărțire a pieței construcțiilor de conducte pentru transportul gazelor naturale și lucrărilor conexe acestora din România, prin denaturarea procesului competitiv în cadrul a 8 proceduri de achiziție publică organizate în anul 2011”.

Investigația a fost demarată inițial în 2014, la sesizarea DIICOT, și a vizat 11 proceduri de atribuire și 14 companii participante la licitații, fără a viza și operatorul de transport. Ulterior, în 2018, Consiliul Concurenței a extins investigația și asupra Transgaz.

CITEȘTE ȘI OMV Petrom, principala victimă a contribuției de solidaritate. Cât ar trebui să achite și Romgaz. “Au avut superprofituri. Acum este rândul lor să contribuie!”

În raportul Consiliului Concurenței privind investigația s-a propus aplicarea unei amenzi de 4% din cifra de afaceri anuală a Transgaz din anul anterior luării unei eventuale decizii finale de sancționare, se arată într-un document al companiei. Din extrapolarea celor mai recente date publice disponibile,

 » Aflați mai multe informații aici.