Transgaz se teme că nu va exista gaz suficient pe BRM în această iarnă și vrea să cumpere gaze de import pentru echilibrarea sistemului național

Operatorul sistemului de transport gaze național, Transgaz, se teme că volumul de gaze ce urmează a fi scos la tranzacționare iarna aceasta pe platformele Bursei Române de Mărfuri (BRM) va fi unul insuficient și vrea să cumpere cantitatea de gaze necesară echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT) din import. Licitația prin care compania vrea să achiziționeze 860 GWh de gaze, estimată la o valoare cuprinsă între 477 și 596,5 milioane lei, confirmă faptul că prețul gazului s-ar putea să nu fie cea mai mare problemă a României în această iarnă, cum cred politicienii care au adoptat adoptat măsuri de subvenționare și plafonare a acestuia, ci o problemă mai stringentă ar putea fi disponibilitatea gazului, așa cum a avertizat în repetate rânduri Profit.ro.

Potrivit operatorului de transport, dată fiind creșterea prețurilor la gazele naturale în anul 2021, precum și previziunile aferente volumelor de gaze disponibile pentru tranzacționare pe piețele bursiere, “există posibilitatea ca în perioada de iarnă (2021-2022) produsele standardizate pe termen scurt disponibile pe platformele de tranzacționare să nu ofere răspunsul necesar pentru a menține rețeaua de transport în limitele sale operaționale”.

Din volumul și valoarea estimată a contractului rezultă că Transgaz este dispus să plătească un preț cuprins de aproximativ 555 lei/MWh. Valoarea superioară a intervalului, și anume 596,5 milioane lei reprezintă valoarea estimată cuprinzând o eventuală suplimentare a contractului cu 25% a cantități de gaze.

În prezent, pe BRM, prețul gazului pentru ziua următoare este de 440,7 lei/MWh, iar cel Intraday de 458,9 lei/MWh.

CITEȘTE ȘI Primarul Dominic Fritz bagă în insolvență compania de termoficare a Timișoarei

Prețul gazelor va fi, în cazul pentru tranzacțiilor intrazilnice, prețul mediu ponderat al ultimelor 3 zile precedente zilei de livrare de pe BRM, iar pentru tranzacțiile pentru ziua următoare,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on