Turcia blochează circulația petrolului care nu este supus sancțiunilor împotriva Rusiei, provocând îngrijorare pe piața energiei

Nave pline cu petrol kazah sunt întârziate în călătoria lor prin strâmtoarea Bosfor, ca urmare a noii reguli a Turciei referitoare la asigurare pentru navele care transportă petrol rusesc, acum supus sancțiunilor UE, și a unui plafon de preț pentru acesta, impus de G7, relatează CNBC.

Statele Unite au anunțat vineri că sunt în contact cu Turcia în legătură cu acest blocaj, scrie News.ro.

Petrolul din Kazahstan trece prin conducte prin Rusia și este încărcat în cisterne în portul Novorossiysk, iar autoritățile pot urmări originea petrolului.

”Se pare că toate, cu excepția unuia, dintre cele aproximativ douăzeci de tancuri de țiței încărcate care așteaptă să traverseze strâmtoarea transportă petrol de origine kazahă. Aceste mărfuri nu ar fi supuse plafonului de preț în niciun scenariu și nu ar trebui să existe nicio schimbare în statutul asigurării lor față de transporturile kazahe din săptămânile sau lunile anterioare”, a declarat un oficial al plafonului de preț pentru CNBC.

Pe baza numărului de nave, peste 20 de milioane de barili de petrol, echivalentul a 1,2 miliarde de dolari, sunt blocate.

Noile reguli turcești de asigurare privind petrolierele care transportă țiței rusesc au încetinit circulația tancurilor în largul coastei Turciei și între porturile Rusiei de la Marea Neagră și Mediterana, de la începutul acestei săptămâni, când plafonul de preț și sancțiunile au intrat în vigoare pentru prima dată.

”Dacă întârzierile vor crește, rafinăriile vor căuta alternative de aprovizionare din alte țări sau vor reduce capacitatea de operare pentru că nu au suficient petrol, ceea ce va afecta furnizarea de benzină și motorină. Dacă acest lucru va continua încă o săptămână, vom începe să vedem un impact asupra pieței petrolului”, a declarat Andrew Lipow, președintele Lipow Oil Associates.

Cumpărătorii de petrol kazah sunt din Asia,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on