Ucraina a atacat cu rachete HIMARS oraşul Melitopol, aflat sub ocupaţie

Ucraina a atacat sâmbătă seara oraşul strategic Melitopol din sud-estul ţării, aflat sub ocupaţie rusă, au anunţat atât autorităţile pro-ruse, cât şi fostul primar ucraiean al oraşului, care este refugiat, relatează Reuters.Autorităţile pro-Moscova au declarat că un atac cu rachete a ucis două persoane şi a rănit zece, în timp ce primarul refugiat a declarat că zeci de “invadatori” au fost ucişi.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informaţiile privind atacurile sau decesele. Anterior, în cursul zilei de sâmbătă, comandamentul central al forţelor armate ucrainene declarase că a efectuat tiruri asupra Melitopolului.

“Sistemele de apărare antiaeriană au distrus două rachete, patru şi-au atins ţintele”, a declarat Evgheni Baliţki, guvernatorul numit de Moscova al părţii ocupate din regiunea Zaporojie. El a precizat că un “centru de recreere”, unde oamenii luau masa, a fost distrus în atacul ucrainean cu rachete HIMARS.

Primarul exilat al oraşului, Ivan Fedorov, a declarat pe canalul său Telegram că atacul a lovit o biserică pe care ruşii o transformaseră într-un loc de întâlnire. Vladimir Rogov, un alt oficial instalat la Moscova în partea controlată de ruşi din Zaporojie, a declarat că atacul a provocat un mare incendiu care a cuprins centrul de recreere. El a postat o înregistrare video cu o structură în flăcări.

Lansatoarele multiple de rachete HIMARS s-au numărat printre cele mai eficiente arme ale Ucrainei în acest război, lansând atacuri de precizie asupra a sute de ţinte, inclusiv asupra posturilor de comandă ruseşti. Vineri, Statele Unite au declarat că trimit mai multe ajutoare Kievului pentru a-şi consolida apărarea aeriană şi pentru a învinge dronele.

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksi Arestovici, a declarat că Melitopol, un important centru industrial şi de transport ocupat de Rusia încă din martie,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on