UE lucrează la un plan pentru a preveni crizele în lanțurile de aprovizionare ⋆ Universul.net

Sursa: Pexels

Comisia Europeană intenționează să propună, la începutul anului viitor, o serie de mecanisme care ar permite Bruxelles-ului să-și asigure aprovizionarea în timpul unor crize, potrivit unui mesaj intern transmis de Comisarul pentru Piața Internă Thierry Breton, consultat de Politico.

Europa s-a confruntat cu vulnerabilități grave în lanțurile sale de aprovizionare în ultimul an pe mai multe fronturi. În cursa vaccinării împotriva coronavirusului, UE a fost nevoită să ia măsuri controversate pentru a limita exporturile și a menține dozele necesare în interiorul blocului comunitar. Criza pandemică nu a făcut decât să agraveze îngrijorările existente cu privire la dependența de Asia pentru importuri critice, de la măști la microcipuri.

În special, Uniunea Europeană este îngrijorată că 98% dintre metalele rare de care are nevoie pentru diferite industrii provin din China. Lipsa acestora a devenit o durere de cap majoră pentru producătorii de mașini, avioane și electronice.

Într-un mesaj de Anul Nou adresat personalului său, comisarul pentru piața internă Thierry Breton a spus că Bruxelles va prezenta noua lege în „primăvară”.

Legea va consta într-o „serie de instrumente și măsuri care pot fi activate pentru a asigura securitatea aprovizionării în timpul unei crize”, a scris Breton, ceea ce ar putea însemna un control mai strict al exporturilor și competențe pentru UE de a solicita informații de la companii cu privire la producție, stocuri și lanțurile lor de aprovizionare.

Ar include, de asemenea, „măsuri pe termen mediu și lung pentru a aborda dependențele strategice structurale, a diversifica sursele de aprovizionare și a crește capacitățile industriale ale UE”. Oficialii spun că acestea vor include măsuri menite să reducă dependența UE de China.

Cu toate acestea, problemele din lanțurile de aprovizionare ale Europei în timpul pandemiei au avut cauze interne și externe,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on