UE se așteaptă la un deficit de gaze de 27 miliarde metri cubi

UE se așteaptă la un deficit de gaze de 27 miliarde metri cubi / Foto: Agerpres

Uniunea Europeană (UE) şi-a asigurat o cantitate suficientă de gaze pentru această iarnă, dar s-ar putea confrunta cu un deficit anul viitor, dacă Rusia reduce şi mai mult livrările, a anunţat luni Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), cerând guvernelor să acţioneze mai rapid pentru a economisi energie şi a extinde regenerabilele, transmite Reuters.

Chiar dacă Rusia a redus livrările de gaze anul acesta, Europa a evitat un deficit sever şi a început iarna cu cantităţi importante în facilităţile de stocare a gazelor, datorită în parte măsurilor de urgenţă adoptate de UE pentru umplerea depozitelor, dar şi a vremii blânde. În plus, preţul ridicat al gazelor a redus cererea. Dar anul viitor Europa s-ar putea confrunta cu riscuri semnificativ mai ridicate.

Dacă Rusia nu va mai livra nici cantităţile reduse de gaze pe care le livrează acum Europei, iar cererea de gaze în China se redresează după restricţii, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în 2023, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei. Conform datelor UE, consumul total de gaze al blocului comunitar s-a situat anul trecut la 412 bcm.

“Aceasta este o dificultate semnificativă”, a afirmat Fatih Birol la o conferinţă de presă cu Comisia Europeană, la Bruxelles. Acesta a adăugat că fără măsurile de urgenţă adoptate de UE, deficitul ar fi fost de aproximativ 60 miliarde metri cubi de gaze. El a cerut UE campanii mai bune pentru a încuraja consumatorii să folosească mai puţină energie.

Potenţialul deficit poate fi evitat prin extinderea subvenţiilor şi a politicilor menite să economisească energia, prin renovarea locuinţelor prost izolate şi înlocuirea centralelor care folosesc combustibili fosili cu pompe de căldură,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on