UE vrea să impună un plafon de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare. Pe lângă aceasta, UE vrea să adopte și un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european. Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, trebuie să dea un răspuns astăzi privind acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, a precizat diplomatul citat de Reuters, potrivit Agerpres.„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari, însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET (17.00 ora României) să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine (vineri – n.r.) va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul citat.Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.Joi în jurul orei 13.52 GMT (15.52 ora României) preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Urlas era de 70,3 dolari per baril.Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7), în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol. Editor : B.P.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on