Un apropiat al lui Macron îl înlocuișete pe Cioloș la șefia Renew Europe. Cine este Stéphane Séjourné ⋆ Universul.net

Sursa: Wikipedia

Eurodeputatul francez Stéphane Séjourné, un influent consilier politic al preşedintelui francez Emmanuel Macron, a fost ales preşedinte al grupului Renew (centru), cea de a treia forţă în Parlamentul Europan (PE), o poziţie strategică odată cu apropierea preluării preşedinţiei Uniunii Europene (UE) de către Franţa, relatează AFP, preluată de News.ro.

Stéphane Séjourné, singurul candidat la funcţie, a fost ales prin aclamaţie, a anunţat delegaţia franceză în cadrul grupului pe care-l conducea.

Olandeza Sophie In’t Veld, aleasă din 2004 în PE, şi-a retras candidatura la funcţie în urmă cu o săptămână.

Delegaţia franceză – din care fac parte aleşi din Partidul La République En Marche (LREM, partidul prezidenţial francez) şi formaţiunile Modem şi Agir – este cea mai importantă în cadrul grupului, cu 23 dintre cei 98 de membri ai acestuia.

La jumătatea legislaturii, preşedinţia grupului Renew – înfiinţat în urma alegerilor europene din 2019, în urma unei apropieri între liberalii din fostul grup ALDE şi macronişti – s-a eliberat după decizia românului Dacian Cioloş, un fost premier, să se întoarcă în politica naţională.

Această schimbare la conducerea grupului Renew Europe, care are adesea un rol de pivot în voturi în PE, de pe a treia poziţie, după Partidul Popular European (PPE, conservatori) şi Social şi Democraţi (S&D, centru-stânga), intervine cu trei luni înainte de alegerile de la jumătate de mandat ale unui nou peşedinte al instituţiei, care se anunţă agitate între principalele două grupuri.

Stéphane Séjourné, în vârstă de 36 de ani, îi este foarte apropiat lui Emmanuel Macron, pe care l-a însoţit în ascensiunea sa până la Palatul Élysée şi a devenit unul dintre principalii săi consilieri politici.

Un fiu de expatriaţi care a crescut în Spania şi Argentina, el este un produs pur al Partidului Socialist (PS) francez,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on