Un grup de ONG-uri solicită demisia ministrului Predoiu, după declaraţiile privind achitarea..

Un grup de opt organizaţii neguvernamentale solicită demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, după ce acesta a făcut declaraţii privind achitarea definitivă a lui Dan Hosu, soţul fostei şefe DIICOT Giorgiana Hosu, fără să existe o sentinţă în acest sens.

Într-o scrisoare deschisă semnată de cele opt organizaţii membre ale Grupului “ONG-uri pentru cetăţean”, se exprimă îngrijorarea cu privire la succesiunea de fapte care indică un posibil amestec al ministrului Justiţiei într-un dosar de corupţie aflat în dezbaterea instanţei.

Pe data de 18 ianuarie, Cătălin Predoiu a afirmat într-un interviu că sentinţa în dosarul lui Dan Hosu ar fi de achitare. Ministrul a făcut o greşeală, deoarece dosarul respectiv încă se judecă, iar următorul termen este programat pe 7 februarie, se menţionează în scrisoare.

Conform semnatarilor, a doua zi, pe 19 ianuarie, Predoiu a prezentat scuze publice, afirmând că aflase informaţia “pe surse neoficiale”, dar fără a explica în ce situaţii ministrul Justiţiei ajunge să discute “neoficial” despre dosare aflate pe rolul instanţelor.

Ulterior, publicaţia G4Media a dezvăluit că, tot pe 19 ianuarie, Cătălin Predoiu a avut o întâlnire la Ministerul Justiţiei cu una din judecătoarele din dosarul lui Dan Hosu, pe care o convocase sub motivaţia oficială a discutării prezenţei magistratului de la Curtea de Apel Bucureşti pe lista de propuneri aprobată de Guvern pentru postul de judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Totuşi, rezultatul acestei selecţii fusese comunicat public, de către Guvern cu trei luni înainte, la data de 19 octombrie 2022, mai explică organizaţiile.

Într-un răspuns către aceeaşi publicaţie transmis pe 31 ianuarie, Ministerul Justiţiei afirmă că decizia privind lista de candidaţi pentru judecător CEDO a fost luată în şedinţa de Guvern din data de 18 ianuarie, ceea ce ar justifica convocarea judecătoarei pe 19 ianuarie.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on