Bioingineri de la Universitatea Duke, din SUA, au dezvoltat o abordare care elimină complet tumorile la pancreas la 80% dintre șoareci din diferite tipuri de modele, spre deosebire de majoritatea celorlalte abordări, care doar opresc creșterea unor astfel de tumori.
Cancerul pancreatic este destul de dificil de tratat. Metodele de tratament actuale includ: chimioterapie, care este ineficientă dacă nu ajunge la tumoare o anumită cantitate de radiații; și implantarea unei probe radioactive în înveliș de titan direct în tumoare, care are defectele sale, deoarece tinde să deterioreze țesutul înconjurător de-a lungul timpului.
„Nu există o modalitate bună de a trata cancerul pancreatic în acest moment”, a spus Jeff Schaal, care a condus cercetarea în timpul doctoratului, în laboratorul lui Ashutosh Chilkoti.
Schaal și echipa au decis să combine medicamentele tradiționale de chimioterapie cu o nouă metodă de distrugere a tumorii. Tratamentul constă în implantarea iodului radioactiv-131 direct în tumoare într-un înveliș asemănător unui gel, care protejează țesutul sănătos. Acesta din urmă este absorbit de organism după ce dispare radiația, scrie Interesting Engineering.
Cum funcționează noua metodă?
„Am studiat în amănunțime peste 1.100 de tratamente pe modele preclinice și nu am găsit niciodată rezultate în care tumorile s-au micșorat și au dispărut, cum s-a întâmplat în metoda noastră. Când restul literaturii spune că ceea ce vedem nu se întâmplă, atunci știm că avem ceva extrem de interesant”, a spus Schaal.
Rezultatele sunt publicate în revista Nature Biomedical Engineering.
Metoda de implant radioactiv include o substanță făcută din polipeptide asemănătoare elastinei (ELP), „care sunt lanțuri sintetice de aminoacizi legați împreună pentru a forma o substanță asemănătoare gelului, cu proprietăți adaptate”, potrivit unui comunicat.
Deși ELP-urile există în stare lichidă la temperatura camerei,