Un mare PNL-ist susținător al amnistiei pe vremea PSD scapă prin prescripție. Epilog previzibil în dosarul mitei de 5,3 milioane de euro a lui Marin Anton

Fostul deputat PNL Marin Anton – condamnat pe fond la 5 ani de pușcărie pentru o mită de 5,3 milioane de euro – a cerut joi, 12 ianuarie, încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei. Curtea de Apel București va pronunța decizia definitivă în dosarul mega-șpăgii lui Marin Anton pe data de 9 februarie.

Procurorii DNA au cerut, inițial, suspendarea procesului lui Marin Anton până la pronunțarea de către magistrații Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a deciziei cu privire la „riscul de impunitate” pe care îl creează hotărârea Curții Constituționale pe tema prescripţiei.

Reamintim că scandalul prescripției a ajuns pe masa magistraților de la Curții de la Strasbourg, care urmează să decidă dacă judecătorii români pot ignora sau nu deciziile instanței de control constituțional în măsura în care acestea creează, prin aplicare, un risc sistemic de impunitate.

Un magistrat de la Judecătoria Bistrița a arătat că aplicarea deciziei CCR i-ar putea scăpa de pedepse pe toți infractorii, din numeroase motive ce țin de realitățile sistemului judiciar.

Liberalul Marin Anton, un mare susținător al amnistiei pe vremea PSD

În dosarul lui Marin Anton, Curtea de Apel București a respins solicitarea DNA și a acordat cuvântul pe apel. Procurorii DNA au arătat că Marin Anton trebuie să meargă la pușcărie pentru mita de 5,3 milioane de euro, iar avocatul fostului liberal a solicitat achitarea pe motiv că fapta nu există. Ca să fie sigur, apărătorul a solicitat, în subsidiar, aplicarea deciziei CCR pe tema prescripţiei și încetarea procesului penal.

Marin Anton a primit câte un an de pușcărie pentru fiecare milion de euro luat cu titlul de mită în 2009, pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru modernizarea Aeroportului „Henri Coandă”.

Ideea i-a aparținut lui Mihai Adrian Ionescu,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on