Un savant român, inventatorul tancului „Goliat“ folosit de ucraineni și de ruși

Forţele Armate Ucrainene, dar şi cele ruse, au readus pe front vechiul și eficientul tanc Goliat, căruia acum i se spune „dronă terestră kamikaze“ împotriva tancurilor.Variantele folosite în prezent de ruși și de ucraineni au la bază o serie de minitancuri inventate de savantul român Carol Przybilla, „ucenicul“ și prietenul lui Albert Einstein.

Forţele ruse folosesc o improvizație de „dronă terestră“ numită AV 04.2, echipată cu o mină explozivă antitanc T-62, care cântărește aproximativ 7 kg. În altă ordine de idei, după cum mărturisea însuși savantul în urmă cu câțiva ani, rușii au luat de la OSIM mai toate dosarele cu invențiile sale, dar care, din fericire, nu erau chiar atât de „complete“.

De cealaltă parte a frontului, Forţele Armate Ucrainene au testat cu succes minirobotul RATEL, tot o variantă a tancului Goliat, cu mine montate pe un șasiu pe roți.

Dar, spre deosebire de vehiculul teleghidat al rușilor AV 04.2, acesta poate transporta două mine TM-62, adică 14 kg de explozibil.

Militarii ucraineni susţin că au dezvoltat aceste UGV-uri (unmanned ground vehicle) pentru a distruge tancurile ruseşti T-14 Armata, iar forţele ruse declară că AV 04.2 este destinat utilizării împotriva tancurilor occidentale pe care armata ucraineană le-a primit recent şi care vor participa la contraofensivă.

Originalul Goliat, inventat de românul Carol Przybilla

Originalul a fost inventat pentru armata germană de Carol Przybilla sub denumirea de „mină autopropulsată Goliat’’ în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cântărea 365-430 kilograme, în funcție de versiune, și transporta 60-100 kg de explozibil cu mare putere de distrugere. Avea scopuri multiple: distrugerea tancurilor, perturbarea formațiunilor dense de infanterie și demolarea clădirilor sau a podurilor. (newsweek.ro)

 » Aflați mai multe informații aici.