Un spital din Botoșani a fost ținta unui atac informatic. Recompensa cerută de hackeri pentru a înapoia baza de date

Miercuri, 04 Ianuarie 2023, ora 14:56

1237 citiri

Spitalul de Recuperare Sfântul Gheorghe din Botoşani a fost ținta unui atac informatic de tip ransomware, în urma căruia hackerii au cerut o răscumpărare pentru decriptarea datelor de pe servere, conform Monitorul de Botoșani.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, unitatea are contracte de mentenanţă atât cu o firmă care asigură partea de soft, cât şi cu una specific pe securitatea cibernetică.

Conform sursei citate, poarta de intrare în sistemul informatic a fost o conexiune de la distanţă folosită de una dintre cele două firme de mentenanţă. Prin intermediul unei conexiuni RDP, hackerii au intrat în sistem şi au criptat baza de date de pe luna decembrie. Ulterior, aceştia au lăsat şi un mesaj, în limba engleză, în care au cerut o răscumpărare de trei bitcoin, reprezentând echivalentul a aproape 50.000 de euro.

DIICOT a intrat pe fir

Monitorul de Botoșani mai notează că atacul a fost unul complex și că nici informaticienii din structurile DIICOT de la nivel central, dar nici o serie de analişti de la BitDefender nu au reuşit să decripteze fişierele.

De cealaltă parte, reprezentanţii spitalului spun că atacul a fost totuşi lansat într-o perioadă bună. Asta pentru că la finalul anului şi începutul noului an, activitatea medicală este aproape de zero în Spitalul de Recuperare.

„Noi am anunţat deja Direcţia Naţională de Securitate Cibernetică şi DIICOT. A fost începută o anchetă şi aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. Mai multe nu pot preciza momentan. Cert este că de luni sperăm să reluăm activitatea medicală la capacitatea normală”, a precizat medicul Cătălin Dăscălescu, managerul Spitalului de Recuperare.

Situaţia este una problematică şi din cauza raportărilor către Casa de Sănătate. Pentru că au fost criptate bazele de date de pe luna decembrie,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on