Ungaria declanșează panica în România – Virusul gripei aviare, confirmat lângă graniță

Prezența virusului gripei aviare a fost confirmată de laboratorul Oficiului Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Nébih) în județul Békés și la Budapesta – informează site-ul instituției, citat de MTI.

Virusul înalt patogen al gripei aviare a fost descoperit într-o fermă cu 2 000 de rațe mulard de la Battonya, în apropiere de granița cu România, într-o zonă a județului Békés până acum neafectată de epidemie. Laboratorul Nébih a detectat prezența subtipului H5N1 în probele prelevate înainte de transportul animalelor la abator. Îngrijitorii nu au observat semne de boală la animale.

Specialiștii sanitar-veterinari au luat măsurile necesare prevenției epidemiei și au stabilit o zonă de protecție și supraveghere. În zonele neafectate ale județelor Bács-Kiskun și Csongrád-Csanád rămân în vigoare restricțiile introduse anterior și testele obligatorii prin tamponare.

CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Irina Margareta Nistor, critic de film și ”vocea” care traducea filmele de pe piața neagră în comunism, a fost decorată de Iohannis

În plus, testarea prin tamponare înainte de deplasarea tehnologică a păsărilor de apă este obligatorie în întreaga țară, potrivit News.ro.

Mortalitatea bruscă a fost observată recent și la păsări captive de la un adăpost de animale din Budapesta. Probele prelevate au demonstrat și în acest caz prezența subtipului H5N1 al virusului.

Acest lucru susține și el importanța rolului păsărilor sălbatice de purtători de virus și necesitatea de a menține încontinuu măsurile de prevenție epidemică – a subliniat Nébih.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on