Ungaria – Fenomenul Debrecen. Cum a atras investiții de peste 10 miliarde euro

Debrecen (Debrețin) este un oraș de 200.000 de locuitori, situat la mai puțin de 40 kilometri de granița cu România. Deși puțini ar fi crezut, orașul este pe cale să devină unul dintre marile centre europene de producție de baterii pentru mașini electrice, dar și de vehicule. 

BMW anunța în iulie 2018 că va deschide o uzină auto la Debrecen, urmând să investească un miliard de euro. Au urmat și amânări, dar la final de noiembrie 2022 germanii au anunțat că vor mai investi încă un miliard de euro, tot în orașul din estul Ungariei, amintește Hotnews.

CITEȘTE ȘI VIDEO Putin, mesaj de Anul Nou: Occidentul ne-a mințit!

În august, cel mai mare producător mondial de baterii, CATL din China, anunța că va deschide în același oraș ungar o mega-fabrică de peste 7 miliarde euro, pentru a produce baterii destinate mașinilor electrice.

În decembrie 2021, compania EcoPro BM din Coreea de Sud, anunța că va deschide tot la Debrecen o fabrică de componente pentru baterii (catod), cu investiții de 700 milioane euro.

Aceste fabrici, dar și altele, vor produce la capacitate maximă după 2025.

Orașul este cunoscut pentru „cârnații de Debrețin”, care în maghiară sunt cunoscuți sub numele „debreceni kolbász” și în rețeta originală cârnații picanți de porc erau condimentați cu paprika, usturoi, piper și măghiran. Germanii îi numesc „Debrecziner”, iar italienii le spun „Salsiccia di Debrecen”.

CITEȘTE ȘI Austriecii intră în noul an cu cea mai negativă stare de spirit din ultima jumătate de secol

Orașul a fost în prim plan în toamna lui 2009, când echipa locală de fotbal, Debreceni VSC, s-a calificat în grupele Champions League. A pierdut toate cele șase meciuri și a primit 19 goluri,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on