Ungaria încă se opune impozitului minim pe companii, care afectează piața muncii

scris astăzi, 10:24

Ungaria se opune în continuare impozitului minim pe companii, a anunțat premierul Viktor Orban la postul public de radio, citând temerile legate de locurile de muncă în țara din Europa Centrală care a folosit regimul fiscal mai avantajos pentru atragerea investițiilor, transmite Reuters.

Impozitul minim pe companii valabil la nivel global este al doilea pilon al unui acord convenit anul trecut între aproape 140 de țări pentru a rescrie regulile cu privire la impozitarea transfrontalieră și a ține cont mai bine de modul în care marile companii din sectorul internetului își înregistrează profiturile în țările cu impozite reduse, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI FOTO Unul dintre cele mai populare restaurante din Ungaria a fost închis după o funcționare neîntreruptă de 42 ani

Ungaria a folosit impozitul pe profit de 9% și subvențiile guvernamentale generoase pentru a atrage investiții masive din partea companiilor auto din Germania și a producătorilor de baterii din Asia, pentru susținerea economiei sale orientate spre export.

“Aceasta este o taxă care ucide locurile de muncă și care, dacă va fi implementată cu aprobarea Ungariei, va duce la dispariția a mii de slujbe. Problema impozitării nu e una globală, cade sub jurisdicția națională”, a declarat Orban.

Ungaria susține că introducerea unui impozit minim pe companii ar putea afecta economia europeană, însă unii oficiali europeni sugerează că Budapesta se folosește de dreptul său de veto ca instrument de negociere pentru a obține deblocarea fondurilor în valoare de miliarde de euro din Mecanismul de Relansare și Reziliență.

Comisia Europeană a recomandat miercuri înghețarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei și a 5,8 miliarde din planul de relansare până când reformele în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției nu vor fi corect aplicate.

 » Aflați mai multe informații aici.