UniCredit ar putea fi lovită cu cerințe mai mari de capital la nivel european

UniCredit SpA se confruntă cu perspectiva unor cerințe mai ridicate de capital anul viitor, principalul organism de reglementare căutând să se asigure de reziliența băncii față de riscurile provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia și de scăderea activității economice, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

BCE a indicat UniCredit că ia în considerare majorarea așa numitei cerințe “Pilon 2”, care în prezent se situează la 1,75%, susțin sursele. “Pilonul 2” indică nivelul capitalului pe care BCE se așteaptă să-l mențină băncile, pe lângă cerințele obligatorii de capital, și este un “buffer” (rezervă) pentru bănci, pentru a rezista la presiuni, scrie agenția de stat Agerpres.

Prin mecanismul “Pilon 2”, BCE poate forța băncile individuale să conserve mai mult capital, atunci când consideră că băncile nu corespuns exigențelor stabilite privind probabilitatea unor viitoare pierderi. O creștere a cerințelor pentru UniCredit ar putea servi ca avertisment pentru alte bănci, în condițiile în care directorul general Andrea Orcel implementează în prezent una din cele mai generoase politici de dividende din regiune și răscumpărări de active.

Anul trecut, UniCredit s-a angajat să distribuie cel puțin 16 miliarde de euro în dividende și răscumpărări de acțiuni, în perioada 2021 – 2024.
 

 » Aflați mai multe informații aici.