Uniunea Europeană ar urma să impună noi sancțiuni statului Belarus

Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană au discutat noi sancțiuni economice pentru Belarus, care să fie aplicate și companiilor din sectorul călătoriilor, pentru a opri ceea ce Bruxelles-ul afirmă că este o politică deliberată a Minskului de a transporta mii de migranți cu avionul și a-i trimite peste graniță, transmite Reuters.

Propunerea de sancțiuni, exprimată prima dată de Letonia luni, la Luxemburg, nu se afla inițial pe agenda miniștrilor de externe ai UE și ar putea fi un răspuns la o decizie a Belarusului de a-l expulza pe ambasadorul Franței în weekend, au spus diplomații, scrie News.ro.

CITEȘTE ȘI FMI este îngrijorat de lipsa vaccinurilor Covid și de expunerea excesivă la criptoactive în țările în curs de dezvoltare

Franța a declarat că ambasadorul său a părăsit Belarusul deoarece autoritățile i-au retras acreditarea, după ce acesta nu și-a prezentat acreditările președintelui Alexandr Lukașenko, pe care UE nu-l mai recunoaște drept șef de stat legitim.

O înăsprire a sancțiunilor ar urma măsurilor ample impuse asupra economiei Belarusului în iunie, cu privire la reprimarea de către Lukașenko a protestatarilor care i-au contestat victoria în alegerile din din august 2020.

Protestatarii spun că alegerile au fost trucate, dar Lukașenko neagă acest lucru.

Multe state UE îl acuză acum pe Lukașenko că transportă cu avionul migranți ilegali din Irak, Iran și Africa pentru a-i trimite peste graniță în UE, pentru a destabiliza blocul european.

CITEȘTE ȘI Al Dahra Holding, proprietarul Agricost, deschide noi fabrici în România, Bulgaria și Serbia, investiție de peste 100 milioane euro. Devine lider la producția și exportul de furaje în Europa de Est

Lukașenko neagă acest lucru și dă vina pe Occident pentru ceea ce spune că este o catastrofă umanitară care se apropie în această iarnă,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on