USR a depus proiecte de modificare a Codurilor penale pentru a preîntâmpina închiderea altor..

USR a depus proiecte de modificare a Codurilor penale pentru a preîntâmpina închiderea altor dosare penale2022-11-28 13:05:06Nr afisăriModifică dimensiunea fontului:Deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a depus, împreună cu Stelian Ion, fost ministru USR al Justiţiei, un proiect de modificare a Codurilor penal şi de procedură penală, al cărui obiectiv este punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale astfel încât să nu se repete situaţia prescripţiei răspunderii penale, soldată cu închiderea a mii de dosare de corupţie şi criminalitate organizată.

“Modificarea Codurilor penale reprezintă un jalon în PNRR, trebuie să intre în vigoare până la sfârşitul anului şi e deja un obicei al majorităţii PSDNL-UDMR să nu modifice legile conform deciziilor CCR, mai ales în domeniul penal, astfel încât să lase portiţe infractorilor. S-a întâmplat deja în privinţa prescrierii şi mii de dosare cu prejudicii de miliarde de lei, de corupţie, crimă organizată şi evaziune fiscală, se vor închide. Pentru a preveni o astfel de situaţie, am iniţiat punerea în acord a Codului penal şi Codului de procedură penală cu deciziile CCR, dar şi cu propunerile venite din partea societăţii civile”, a afirmat, într-un comunicat, Silviu Dehelean.

Deputatul precizează că sunt 10 decizii ale CCR care nu au fost urmate de demersuri de punere în acord a Codului cu dispoziţiile Legii fundamentale. Printre ele se numără Decizia CCR nr. 392/2017 prin care judecătorii constituţionali au arătat că trebuie să existe un prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Parlamentarul a reaminitit că de la acest prag valoric au plecat protestele din 2017 împotriva OUG 13 care stabilea un prag atât de mare încât practic fapta era dezincriminată. Orădenii şi cetăţenii din Bihor s-au alăturat milioanelor de români care au cerut ca hoţia în funcţii publice să fie pedepsită.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on