Vânzarea către saudiți a clubului Newcastle United, cel mai recent simptom al unei boli naționale – editorial FT ⋆ Universul.net

În piesa „The Entertainer” a lui John Osborne, din 1957, bătrânul muzician Archie Rice devine simbolul unei Britanii care apune. Rice se laudă, jalnic: „Am jucat în fața tuturor. Regina, Ducele de Edinburgh, Prințul de Wales și… cum se numea celălalt pub?” Oricine dorește să înfățișeze Marea Britanie astăzi ar folosi o altă imagine: un club de fotbal falit, care nu a câștigat nimic de zeci de ani, vânzându-și ultimul lucru care i-a mai rămas, istoria, unei bogate și criminale dictaturi străine. Vânzarea echipei Newcastle United pentru 300 de milioane de lire sterline către un consorțiu condus de fondul suveran al Arabiei Saudite a fost tratată ca o emblemă a degradării morale a fotbalului englez. Dar de ce să ne referim doar la fotbal, când starea de rău este națională? – scrie Financial Times.

🔷 În timp ce baronii tâlhari americani obișnuiau să cumpere ziare și să înzestreze muzee de artă, șeicii și oligarhii de astăzi își cumpără statutul prin fotbal. Conducătorii statelor au început să practice acest sport din 2008, când familia regală din Abu Dhabi a preluat Manchester City. Arabia Saudită a intrat mai târziu în horă, urmărind cu invidie cum inamicul său Qatar își spăla reputația prin fotbal. Mini-statul a fost ales să găzduiască Cupa Mondială din 2022 și a cumpărat Paris Saint-Germain, unde a adunat fotbaliști cu trofee, inclusiv pe însuși Lionel Messi.

Saudiții au încercat diverse rute către fotbal. În 2018, banii din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost esențiali pentru oferta de 25 de miliarde de dolari – înaintată de conglomeratul tehnologic japonez SoftBank – pentru a crea două noi turnee internaționale, o Cupă Mondială a cluburilor renovată și o Ligă a Națiunilor la nivel mondial. Președintele FIFA, Gianni Infantino, a numit-o corect ca fiind „cea mai mare investiție pe care a văzut-o vreodată fotbalul”.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on