„Venus din Piatra Neamț”, paleodiva aventurieră. „Rocambolesca descoperire a unei Venus românești, veche de 17.000 de ani”, își intitulează Le Point articolul entuziasmat scris după publicarea raportului „Une nouvelle figurine féminine paléolithique de Piatra Neamt, Roumanie”, în cel mai recent număr al revistei „L’Anthropologie”.„Cochilia” de după ploaie
Descoperirea a fost făcută în 2019, de o echipă de arheologi români, condusă de Elena-Cristina Nițu și profesorul Marin Cârciumaru și este considerată a fi cea mai importantă din ultima vreme, fiind vorba despre cea mai veche statuetă de piatră, intactă, descoperită vreodată pe teritoriul României. Totuși, în țară, anunțul acestei descoperiri, făcut la finele anului 2019, n-a fost însoțit de aplauze, ci de acuzații de falsificare.
Cauza e relatată pentru Le Point de către Jules Masson Mourey, profesor de preistorie la Universitatea din Aix-Marseille: „Pe 20 iunie 2019, se împlineau trei săptămâni de când o echipă de paleoantropologi români săpa în această râpă, situată într-o vale din Carpați. Brusc, torente de apă au lovit pământul. Munca nu putea continua. Situl trebuia părăsit în grabă. Cei doi conducători de lucrări, Elena-Cristina Nițu și Marin Cârciumaru, s-au întors acasă. Însă, înainte de a pleca, au rugat doi voluntari locali să meargă la fața locului, de îndată ce ploaia înceta. Ceea ce aceștia au și făcut, pe 21 iunie.
Unul dintre ei a văzut atunci, în pământ, o piatră «asemănătoare cu cochilia unui melc mare». Fiind instruit să nu atingă nimic, au făcut câteva fotografii, pe care le-au trimis imediat Elenei-Cristina Nițu. Emoționată, arheologul a sărit în mașină. Ajunsă la fața locului, a constat că acea cochilie s-a dovedit a fi, de fapt, capul unei figurine antropomorfe de zece centimetri lungime. Îndepărtând pământul, a scos la iveală o statuetă magnifică.
Mai mult, pe defapt.ro
» Aflați mai multe informații aici.