VIDEO | Celine Dion, diagnosticată cu o boală neurologică rară, și-a anulat concertele, inclusiv cel din România ⋆ Universul.net

După ce a anulat deja de trei ori datele din turneul său european din 2020, cântăreaţa Céline Dion a anunţat joi noi anulări de concerte din cauza problemelor de sănătate, inclusiv show-ul de la Bucureşti.

Într-un mesaj video postat pe reţelele sale de socializare, Celine Dion a explicat că este victima unei „tulburări neurologice rare” care provoacă „spasme” şi dificultăţi la nivelul corzilor vocale.

Sindromul persoanei rigide (SPR), cu care a fost diagnosticată cântăreaţa canadiană Celine Dion, este o patologie neurologică rară, caracterizată printr-o rigidizare musculară progresivă şi episoade repetate de spasme musculare dureroase, informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit Orphanet, un portal online dedicat bolilor rare şi medicamentelor aferente, vârful de incidenţă se situează în jurul vârstei de 45 de ani, iar simptomele evoluează de-a lungul lunilor şi anilor.

Rigiditatea musculară fluctuează adeseori (se agravează, apoi se ameliorează) şi survine, în general, în acelaşi timp cu spasmele musculare.

Aceste spasme pot să se producă întâmplător sau să fie declanşate de o varietate de evenimente diferite, inclusiv de un zgomot brusc sau de un contact fizic uşor.

Dacă nu este tratat, SPR poate să evolueze spre dificultăţi în deplasare şi să aibă un impact semnificativ asupra capacităţii unei persoane de a efectua activităţi zilnice de rutină.

Deşi cauza exactă a acestui sindrom este necunoscută, medicii cred că este vorba despre o maladie autoimună şi care se manifestă uneori alături de alte boli autoimune.

Primele cazuri de SPR au fost documentate în 1956. Sindromul persoanei rigide a fost descris în literatura medicală sub numeroase denumiri diferite. Descris iniţial ca „sindrom al bărbatului rigid”, numele acestei boli a fost modificat, pentru că boala poate să afecteze persoane de toate vârstele şi de ambele sexe.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on